5 vezelrijke tips om gezond te blijven

Written by Karin Rewat on . Posted in Uncategorized

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een tekort aan vezels eerder leidt tot ernstig overgewicht en andere welvaartsziekten. Dit onderzoek bevestigt daarmee het belang van voldoende vezels in onze voeding, zoals de Gezondheidsraad adviseert. De aanbevolen hoeveelheid voor vezels is 30 tot 40 gram per dag. De gemiddelde Nederlander eet 19 gram voedingsvezels per dag. Dus grote kans dat ook jij tot deze grote groep hoort? Maar hoe krijg je nou de aanbevolen hoeveelheid van 30 gram vezels binnen?? Hieronder een aantal tips.
Voedingsvezels haal je vooral uit brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten.

Tip 1:  Kies vaker voor volkorenproducten

Kies bij brood vooral volkorenbrood en als je pasta eet, neem dan volkoren pasta. Daar zitten meer vezels in dan andere soorten brood en pasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten. Vier volkoren boterhammen leveren al 12 gram, wat een goed begin is.

Tip 2: Varieer tijdens het ontbijt

Naast volkorenbrood kan je ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli of all-bran. Of wat dacht je van een keertje een snee roggebrood? Met groente of fruit op brood kan je ook variëren. Je krijgt dan extra vezels binnen.

Tip 3: Pimp je salade

Met sla alleen maak je nog geen salade. Voeg er bijvoorbeeld cherry tomaten, komkommer of paprika aan toe. Dan ben je al goed bezig. Met gekookte volkorenpasta er doorheen wordt de salade een goede lunchmaaltijd.

Tip 4: Eet veel groente en fruit

Het is bekend dat in groente en fruit veel vitamines en mineralen zitten. Maar wist je al dat er ook veel vezels in zitten? Je kan er dus eigenlijk nooit genoeg van eten. Neem daarom bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommer of gewoon een lekkere appel als tussendoor.

Tip 5: Neem ouderwets lekkere peulvruchten of zemelen

Er zijn veel producten die we vaker op het menu kunnen zetten om zo meer vezels binnen te krijgen. Zet eens peulvruchten als bruine bonen, kapucijners of linzen op tafel! Deze oude, vertrouwde peulvruchten  zijn vezelrijk en bevatten daarnaast veel eiwitten.

En nog zo’n product uit grootmoeders tijd: als onderdeel van het ontbijt of het nagerecht kan je ook zemelen kiezen. Deze stukjes van granen zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen prima in de yoghurt.

DE VOORDELEN VOOR JE OP EEN RIJ

Minder kans op ziektes

Veel vezels eten is goed voor je. Sommige vezels hebben een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Minder hongergevoel

Vezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten je maag en darmen flink aan het werk. Omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn, geven ze je een vol gevoel. Dat is erg belangrijk, want doordat je geen trek meer hebt, eet je niet te veel en heb je minder de neiging om te gaan snoepen. Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden.

 

BRON: VOEDINGSCENTRUM, 21 November 2013

Trackback from your site.

Karin Rewat

Diëtist Karin Rewat is een gedreven diëtist die, sinds het afronden van haar studie Voeding en Diëtetiek in 1995, al jaren werkzaam is op het gebied van de diëtetiek, waaronder in de thuiszorg, ziekenhuis en ouderenzorg. Sinds 2005 is zij actief in haar eigen praktijk en werkt zij nauw samen met huisartsen, fysiotherapeuten en soms psychologen. Ze is erkend en geregistreerd als een professionele diëtist en lid van de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), Haaglanden Eerste Lijn Diëtisten (HELD) en ELZHA. Naast diëtist is Karin tevens een begenadigd schrijver. Haar columns worden regelmatig gepubliceerd in lokale media. Via Karin’s Column op deze website houdt zij u regelmatig op de hoogte van handige tips en leuke anekdotes. Check de website dus regelmatig!
vul uw telefoon nummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug