Feit en fictie

Een van de meest gestelde vragen is wat nu precies het verschil is tussen een diëtist en een gewichtsconsulent. Velen van ons kennen wel de namen en gezichten behorende bij de trend diëten en verwachten dan ook vaak dat men hier met diëtisten te maken heeft.

Dus wat is nu eigenlijk het verschil?

Een gewichtsconsulent houdt zich grotendeels alleen maar bezig met gewichtsverlies. Hiervoor is een volledige opleiding in de voedingsleer niet noodzakelijk en kan men een, vaak schriftelijke, cursus volgen bij instanties zoals de LOI. Voor deze cursussen hanteren deze instellingen geen toelatingseisen. Behandeling door een gewichtsconsulent wordt doorgaans niet vergoed door het basispakket van de Nederlandse zorgverzekeraars.

Een diëtist daarentegen heeft een voltooide opleiding op HBO niveau waarbij alle aspecten van de voedingsleer zijn doorlopen. Gewichtsverlies is hier maar een klein onderdeel van. Een diëtist kent ook alle medische aspecten en is hierdoor in staat om mensen met medische klachten te kunnen voorzien van professioneel advies. Denk hierbij aan bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, ijzer tekort e.d.
Zoals u zich kunt voorstellen is het zaak dat een solide medische kennis hieraan ten grondslag ligt.
Onze kennis wordt bovendien op peil gehouden door de verplichting om blijvend cursussen en seminars te blijven volgen zodat wij altijd op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen op ons gebied.

Belangrijk voor u is tevens dat behandeling door een geregistreerde diëtist vergoed wordt door alle Nederlandse zorgverzekeraars.

vul uw telefoon nummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug